ARAS

Co se děje nového v ČT

Nový ředitel ČT
Od října letošního roku se novým ředitelem České televize stává Jan Souček, dosavadní šéf brněnského studia. Rada České televize ho zvolila v červnu. Souček už jmenoval čtyři nové ředitele divizí: novou divizi digitálních služeb povede dosavadní ředitel vývoje programu a nových médií Jan Maxa, v čele zpravodajství a publicistiky stane dosavadní šéfredaktor ČT24 Petr Mrzena. Další novou divizi Obsah bude řídit Tereza Polachová, Korporátní služby povede Michal Fila. V čele divize Program zůstane Milan Fridrich. ČT1 povede dosavadní šéfredaktor ČRo Brno Jiří Kokmotos, ČT2 bude šéfovat producent Jan Štern, ČT art bude nadále řídit Tomáš Motl, podobně ČT:D Petr Koliha a ČT sport Jiří Ponikelský.

Zvyšování poplatků
5. září představil ministr kultury Martin Baxa na tiskové konferenci Novelu zákona o České televizi a Českém rozhlasu a zákona o rozhlasových a televizních poplatcích. Podle návrhu se televizní poplatek zvýší o 25 korun, tedy na 160 Kč. Rozšiřuje se také okruh poplatníků. Podle vyjádření ministerstva se placení poplatků nově bude vztahovat i na lidi, kteří doposud poplatky – vázané zatím pouze na rozhlasový a televizní přijímač – neplatili.

ARAS dlouhodobě podporuje zvýšení koncesionářských poplatků u České televize a Českého rozhlasu. Vzhledem k tomu, že se poplatek nezvýšil od roku 2008, jeho hodnota časem klesala a to mělo samozřejmě vliv i na chod obou institucí. Jako tvůrci očekáváme od zvýšení poplatků dlouho slibované narovnání podmínek, za jakých pracujeme v České televizi, ale zejména vnímáme tento krok ministerstva kultury, potažmo celé vlády, jako deklaraci skutečnosti, že obsah vytvářený veřejnoprávními médii má svou nezpochybnitelnou kulturní a společenskou hodnotu a je potřeba pro jeho tvorbu vytvořit patřičně podmínky,“ říká Marta Nováková, předsedkyně ARAS.

Za lepší ČT
Na půdě ARAS vznikla už před časem veřejná iniciativa Za lepší ČT, v rámci které jsme sbírali a vytvářeli otázky a témata, na které považujeme důležité v současné době a ve vztahu k ČT reagovat. Volba generálního ředitele ČT znamenala silnější zaměření na otázky kolem fungování i podoby České televize navenek i uvnitř, zaslali jsme je jednotlivým kandidátům, členům Rady ČT pro inspiraci a adresujeme je i odborné i nejširší veřejnosti. Odpovědi Jana Součka, nového ředitele ČT, najdete zde: Jan Souček odpovědi ZA LEPŠÍ ČT.

Otázky a navazující informace můžete najít na webu iniciativy.

Publikováno: 1. 10. 2023

ARAS

Přihlaste se k odběru novinek

Odesláním udělujete souhlas k zasílání newsletteru ze světa ARAS (elektronické OS) a souhlasíte se Zásadami. Souhlas můžete kdykoliv odvolat a máte právo na podání námitek proti provádění přímého marketingu.

zavřít