ARAS

Narovnejme podmínky pro práci v kultuře

Přes 30 let se v ČR nevěnovala pozornost pracovním podmínkám v kultuře. V ČR dosud neexistují specifická opatření pro práci umělců na volné noze. Ti jsou proto v některých oblastech diskriminováni oproti jiným odvětvím. Většina států EU přitom konkrétní opatření za posledních 40 let zavedla, další je postupně zavádí. Aktuálně v EU existuje přes dvacet menších či větších opatření, kterými se lze inspirovat (např. možnost umělců na volné noze se efektivně sdružovat, úprava výdajových paušálů pro umělce, specifické smlouvy pro kulturní sektor po vzoru Španělska, Německý fond typu Künstlersozialkasse aj.).

Více se dozvíte v tomto animovaném videu, které na toto téma ARAS vyrobil.
Film vytvořili: Bety Suchanová, Lukáš Csicseli, Jan Vondráček, Jan Richtr, Zuzana Martincová a Marta Nováková.
Spolupracovali: Jakub Bakule, Alena Derzsiová
Film vznikl díky podpoře SFKMG

Prvním krokem k nápravě v ČR má dle Ministerstva kultury být dobrovolný registr umělců. Do něj bude možné se za poplatek zapsat a získat certifikát. Návrh zákona již prošel prvním čtením v poslanecké sněmovně. Součástí návrhu je také úprava stipendií, která by nově mohli získat umělci opakovaně a také nad 35 let věku. Ministerstvo kultury by díky nim získalo vhodnější nástroj na přímou podporu umělců. Velikost a množství stipendií bude nicméně záviset na každoročním vyjednávání o rozpočtu. I po dvou letech příprav ale není jasné, jaká další konkrétní opatření budou na registr navazovat. Jedná se totiž o meziresortní agendu mimo rámec činnosti Ministerstva kultury. Je nutné, aby si i jiná ministerstva všimla, že kultura a umění jsou práce!

Publikováno: 9. 7. 2024

ARAS

Přihlaste se k odběru novinek

Odesláním udělujete souhlas k zasílání newsletteru ze světa ARAS (elektronické OS) a souhlasíte se Zásadami. Souhlas můžete kdykoliv odvolat a máte právo na podání námitek proti provádění přímého marketingu.

zavřít