ARAS

Přednášky a workshopy ARAS

ARAS ve spolupráci s filmovými školami FAMU, FAMO a UTB pořádá od podzimu 2022 zdarma odborné přednášky a workshopy nejen pro své členy.

2024 PROBĚHLO

Martin Barták a Ondřej Svoboda: Způsobí AI nástroje soumrak audiovize coby kolektivního řemesla, revoluci v tvorbě, nebo nás „jen“ připraví o práci?
10.5. od 10:00 HWLab Praha (HWLab v Kongresovém centru Praha)
Audiovizuální producent Martin Barták a AI video-maker a AI lektor Ondřej Svoboda, nám společně přiblížili dovednosti velkých jazykových modelů a generativních AI nástrojů využitelných v audiovizuální tvorbě. Kreativní schopnosti a rapidně rostoucí rychlost výpočetního výkonu by nás každým dnem měli utvrzovat v tom, že hranice mezi tím, kdo je a bude tvůrce a co je a bude nástrojem, se již nenápadně prolíná a někdy se role dokonce již prohodily. Budoucnost audiovizuální tvorby je plná neomezených možností, kde ani lidská fantazie neurčuje hranice, ale pouze udává směr. Otázkou však zůstává, co to udělá s naší profesní kariérou, s našimi zakázkami, motivací a s kolektivním způsobem tvorby, na který jsme zvyklí?

Katarína Tomková – „Dárková služba: Jak správně prezentovat svůj projekt“
6. 5. od 10:00 FAMO Písek
Co je filmový balíček a kdo by ho měl připravit, komu je určen, v jaké fázi filmu pracujeme s jakými typy prezentace filmového projektu a čemu je potřeba se v těchto (písemných či mluvených) prezentacích vyvarovat? Přednáška Kataríny Tomkové připraví kreativní tým filmu na prezentaci svého projektu na mezinárodní půdě.

 

Na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně proběhl  9. 4.  workshop „Jak se z autora stane producent?Režisér a scenárista Tomasz Wiński a producentka Tereza Wiński – manželský pár a spoluzakladatelé produkční společnosti One Way Ticket – zájemcům vyprávěli o tom, jakým překážkám musí čelit čerstvý absolvent filmové školy ve střetu s filmovým průmyslem, jak si uchovat tvůrčí svobodu a integritu, ale i o tom, jak skloubit profesní a soukromý život. Před workshopem byl promítnut krátký snímek Jiří pes uprchlík i celovečerní film Hranice lásky, poté následovala a masterclass a debata.

Workshop #2 Co dělá herecký agent a co castingový režisér? proběhl na FAMU 11. 3.  Jeho obsahem bylo představení platformy ACTORSMAP.  Co všechno obnáší práce castingového režiséra a hereckého agenta? Co všechno je součástí jejich profesí a jaký přínos májí pro režiséry a obsazování filmu? Na to odpovídalo herečtí agenti a castingové režisérky (Barbora Fabiánová a Kateřina Oujezdská z OF AGENCY, Míša Povolná z More than stars, Petra Svarinská z Reset Actors a Ladislav Krapek z LaK produkce).

29. 2.  se konala první letošní přednáška z našeho cyklu se věnovala tématu „Specifika uzavírání smluv s ČT„. Vedli ji zástupci agentury Dilia Helena Pavlíková a Jan Barták. Přednáška se  zaměřovala na procesy v ČT, které předchází uzavření smlouvy, a které vyjednávání o smlouvě doprovází. Zájemce provedla obvyklými náležitostmi vzorových smluv, s upozorněním na jejich potenciální problematické body.

2023

30. 11. proběhl na Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku  workshop Jak se z autora stane producent? Vedla ho autorská a manželská dvojice: režisér a scenárista Tomasz Wiński a producentka Tereza Wiński. Spoluzakladatelé produkční společnosti One Way Ticket Films během přednášky odvyprávěli příběh náročného vzniku dvou autorských filmů: kraťasu Jiří Pes Uprchlík a celovečerního debutu Hranice Lásky.

27. 9. 2023 proběhla na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně přednáška Kataríny Tomkové s názvem Dárková služba: Jak správně  prezentovat svůj film?

V akademickém roce 2022/3 proběhly čtyři přednáškové akce.

V listopadu loňského roku jsme s právníkem Ivanem Davidem probrali autorské smlouvy od A po Z a v únoru letošního roku nás Jan Barták (ředitel agentury Dilia) seznámil s novinkami v autorské zákoně po jeho novele. V dubnu jsme si s Katarínou Tomkovou procvičili, jak správně prezentovat svůj projekt. A v květnu nám Václav Kadrnka (režisér, scenárista a producent) poradil, jak produkovat svůj film.

Publikováno: 10. 5. 2024

ARAS

Přihlaste se k odběru novinek

Odesláním udělujete souhlas k zasílání newsletteru ze světa ARAS (elektronické OS) a souhlasíte se Zásadami. Souhlas můžete kdykoliv odvolat a máte právo na podání námitek proti provádění přímého marketingu.

zavřít