ARAS

Na čem pracuje naše členstvo

Premiéry filmů našich členů v kinech, televizní projekty a další

Nový celovečerní film Zápisník alkoholičky vypráví dramatický příběh mladé ženy bojující se závislostí na alkoholu. Režisérem je náš člen Dan Svátek a v hlavní roli exceluje Tereza Ramba. Snímek vstupuje do českých kin 11. 7., tak si ho nenechte ujít.

V sekci Zvláštní uvedení na MFF Karlovy Vary (28. 6. — 6. 7. 2024) bude představen nekonvenční dokument člena ARAS Marka Najbrta TATABOJS.DOC. Příběh kapely je v něm vyprávěn formou hravé koláže, složené z bohatých archivů, záznamů koncertů i hraných vsuvek.

Od 15. května běží na webu a YT Reflexu podcast člena ARAS Šimona Holého POPRASK. Popkulturní podcast, který Holý připravuje spolu s Hanou Trojánkovou Biriczovou, se zaměřuje na skandály, významné události i bizarní detaily ze světa slavných.

Na iVysílání je k vidění dokument člena ARAS Jana Těšitele DAKAR SISTAZ. Třídílný film sleduje dvojčata Aliyyah
a Yasmeen Kolocovy, které vyhrávají automobilové závody a jejich snem je účastnit se Rally Dakar 2023 a postavit se tak světové konkurenci.

Zábavně vzdělávací pořad pro děti o architektuře  ARCHOUNI  natočila pro ČT:D. režisérka a členka ARAS Zuzana Dubová.  Třináctidílný seriál měl premiéru 3. dubna a poběží každou středu. Malé diváky pozve do mozku architekta, kde budou svědky vzniku nápadů na nové stavby.

11. 4. vstupuje do kin unikátní dokument člena ARAS Petra Jančárka Tady Havel, slyšíte mě?  Film představuje Václava Havla v jeho známých, ale i veřejnosti dosud skrytých polohách.

Od 18. 4. bude v kinech k vidění film člena ARAS Jana Gogoly VĚZENÍ DĚJIN. Spolurežiésrem filmu je Matěje Hrudička. Autoři otevírají temnou minulost uherskohradišťské věznice, v níž docházelo v 50. letech minulého století k mučení.

Do kin přijde 25.4.  film režiséra Radima Špačka LESNÍ VRAH. Minimalistické krimidrama sleduje poslední rok života jednoho z nejznámějších českých sériových vrahů.

Dva filmy našich členů se představily na festivalu Jeden svět, který se uskutečnil od 20. března do 21. dubna 2024 ve 48 městech po celém Česku a 20. do 28. března v Praze. Tady Havel, slyšíte mě? režiséra Petra Jančárka ukáže dosud nepublikované záběry z posledních tří let života Václava Havla v osobním portrétu stárnoucího exprezidenta, který vždy nadřazoval zájmy obecné nad ty vlastní. Vězení dějin režisérů Jana Gogoly ml. a Matěje Hrudičky vypráví o bývalé uherskohradišťské věznici, v jejíchž stěnách zůstaly zasuté mnohé nevyřčené vzpomínky.

DĚCKO – desetidílný komediální seriál natáčejí režiséři Natálie Kohoutová a Radim Špaček od března pro Českou televizi (kreativní producentka Alena Müllerová). Na obrazovkách se objeví v lednu 2025. Tématem je přímá adopce.

15. 2. Sucho  nový film režiséra Bohdana Slámy o napjatém soužití dvou sousedských rodin v současné české vesnici. V hlavních rolích se objeví Martin Pechlát, Marek Daniel, Boleslav Polívka, Tomáš Sean Pšenička a další.

5:59 NA SCÉNĚ
Žurnalistika, vyprávění, audio – a to vše živě na scéně. Kulturní křižovatka Vzlet a podcast 5:59 Seznam Zpráv se společně pustili do velkého experimentu, jehož součástí je i režisérka Marta Nováková. Ta v živém pořadu, který se koná 23. a 24. ledna, poodhalí složitou emancipační cestu k námětu dalšího filmu: bude vyprávět o hledání, pochybnostech, obsesi, zoufalství, ale také naději a lásce (případně sexu).

V České televizi mělo v lednu premiéru pokračování komediální série DOBRÉ RÁNO, BRNO Jana Prušinovského.

2023

14. 12.  Rozsviť světlo, ať je vidět – dokument o přátelství hudebníka Miroslava Waneka a výtvarníka Martina Velíška, které propojuje spolupráce a zejména kapela Už jsme doma. Původním režiésrem filmu byl Václav Kučera, který zemřel v roce 2019, po letech film dokončil Radim Špaček.

2. 11Přišla v noci – černá komedie Tomáše Pavlíčka a Jana Vejnara měla úspěšnou předpremiéru na MFF Karlovy Vary. Vypráví komediálně-hororový příběh o mladém páru, ke kterému se nečekaně nastěhuje matka (v podání Simony Pekové). 

6. 11. Její tělo – Natálie Císařovská natočila příběh vrcholové sportovkyně, která se po úrazu musela vzdát kariéry a rozhodla se stát pornoherečkou. Podle životních osudů plavkyně Andrey Absolonové.

30. 11. Tancuj, Matyldo – Film inspirovaný vlastní rodinou natočil Petr Slavík. Uzavřený Karel je nucen postarat se o svou bohémskou matku, bývalou zpěvačku, postiženou Alzheimerem. V hlavních rolích Karel Roden, Regina Rázlová a Antonio Šoposki.

Ve čtvrtek 16.11. proběhla v koncertním sále Pražské konzervatoře předpremiéra filmu Annexions (Anexe) režisérky Haruny Honcoop za doprovodu živé hudby. Film podle scénáře  Stanislase Cottona rozehrává dadaistické motivy post-orwellowského uspořádání světa, ve kterém veškerá logika ztratila smysl. Další příležitost film vidět bude 18.11. na festivalu Ostrava Kamera Oko

Tři filmy našich členů byly uvedeny na Festivalu českých a slovenských filmů v Paříži, který se konal od 13. do 22. října. Uvedeny budou filmy Světlonoc (scenáristka Klára Vlasáková), Hranice lásky (režie  Tomasz Winski) a Kapr Kód (režie Lucie Králová).
Více o festivalu zde. 

21. 9.  Bod obnovyabmiciózní debut režiséra Roberta Hloze. Strhující příběh je zasazený do blízké budoucnosti, kdy technologie budou zaručovat lepší život a lidé si budou moci zaplatit jeho prodloužení. Nebo ne?

28. 9.  Hadí plyn snímek Davida Jařaba, dobrodružství inspirované novelou Josepha Conrada „Srdce temnoty“. Přáběh o hledání sebe samého uprostřed neprostupné „evropské divočiny“ a pochopení nutnosti mentálně přijmout zodpovědnost za následky evropského kolonialismu.

Scenáristky Klára Vlasáková a Tereza Nováková vydaly knihy. Tereze Novákové vyšla v nakladatelství Paseka debutová minimalistická próza Co se stalo Veronice. Klára Vlasáková vydává svou druhou prozaickou knihu Těla v nakladatelství Listen.

Publikováno: 10. 4. 2024

ARAS

Přihlaste se k odběru novinek

Odesláním udělujete souhlas k zasílání newsletteru ze světa ARAS (elektronické OS) a souhlasíte se Zásadami. Souhlas můžete kdykoliv odvolat a máte právo na podání námitek proti provádění přímého marketingu.

zavřít