ARAS

Cenu ARAS za rok 2023 získal Michal Blaško za film OBĚŤ

Ve čtvrtek 23. listopadu proběhl v pražském kině Ponrepo tradiční Večer ARAS, v rámci kterého byla vyhlášena Cena ARAS.

Letošním vítězem se stal režisér Michal Blaško s filmem Oběť. Drama o matce, která se ve snaze ochránit svého syna ocitá v morálně složité situaci, mělo premiéru na MFF v Benátkách, kde bylo uvedeno v sekci Horizonty. Do českých kin film vstoupil 10. 11. 2022. Film získal čtyři nominace na Českého lva a dvě Ceny české filmové kritiky.

O vítězi Ceny ARAS rozhoduje tradičně jeden porotce/porotkyně, letos to byla spisovatelka Radka Denemarková, která vybírala z dvanácti nominovaných filmů.

Oběť je precizní ve filmové řeči, otevírá řadu témat vztahových, rodinných, společenských,“ říká porotkyně Radka Denemarková. „Hlavní hrdinka je komplikovaná, nečernobílá a stojí před rozhodnutími, která nemůže se ctí ustát, protože žádné rozhodnutí nemůže být správné: má možnost se rozhodovat mezi špatným a horším, tady morální kritéria selhávají. Tuto morálně bezvýchodnou situaci by nedokázalo zhodnotit a rozlousknout ani dvanáct rozhněvaných mužů… Film není o pozici ukrajinské ženy v České republice, stává se nadčasovou metaforou. Je příběhem samoty, příběhem odvahy všedního dne, příběhem vztahu matky a syna, příběhem lidí, kteří hledají útočiště,“ dodává Denemarková.

Oběť

Letos byly nominované filmy: 

Citlivý člověk (režie Tomáš Klein)

á-B-C-D-é-F-H-CH-í-JONESTOWN (režie Jan Bušta)

Hranice lásky (režie Tomasz Wiński)

Brutální vedro (režie Albert Hospodářský)

Její tělo (režie Natálie Císařovská)

Bod obnovy (režie Robert Hloz)

Zešílet (režie Zuzana Piussi)

Oběť (režie Michal Blaško)

Je nalezená tím, koho hledá (režie Petr Michal)

Lidi (režie Kateř Tureček)

za jak dlouho začnou pejska pálit tlapičky když vystoupí na dálnici? (režie Anna Petruželová)

Marn, oblečena v nahotě (režie Karolína Brabcová)

Stejně jako je Český lev doslova reklamou na českou kinematografii, chceme prostřednictvím Ceny ARAS upozornit širokou veřejnost i naše kolegy na zajímavé debuty, kterých by si jinak třeba nikdo nevšiml,“ říká režisér Radim Špaček, místopředseda Rady ARAS. „Vnímám to jako povzbuzení mladých filmařů, mnohdy ještě studentů, že je sledujeme a fandíme jim. Zřejmě i proto, že si sami pamatujeme, jak těžké byly mnohdy naše začátky. Režisér vítězného filmu obdrží kromě diplomu i finanční ohodnocení ve výši 25.000 Kč, což může nepatrně přispět k práci na dalším projektu. A ještě k tomu, kdo vítěze vybírá – už několik let nemáme klasickou několikačlennou porotu, porotce je pouze jeden, není z oboru, ale musí to být výrazná kulturní osobnost a na jejích bedrech spočívá tíha zodpovědnosti, že vybere správně.“

Publikováno: 23. 11. 2023

ARAS

Přihlaste se k odběru novinek

Odesláním udělujete souhlas k zasílání newsletteru ze světa ARAS (elektronické OS) a souhlasíte se Zásadami. Souhlas můžete kdykoliv odvolat a máte právo na podání námitek proti provádění přímého marketingu.

zavřít