ARAS

V Benátkách oceněná Agnieszka Holland čelí nenávistným útokům z Polska

Celosvětově uznávaná polská režisérka, která vystudovala českou FAMU a mnoho jejích filmů a projektů vzniklo v české koprodukci (Šarlatán, Hořící keř i nejnovější Hranice, oceněná Zvláštní cenou poroty na nedávném festivalu v Benátkách), je v Polsku v těchto dnech terčem nenávistné kritiky vládních politiků.

V dramatu Hranice kritizuje Holland situaci kolem uprchlické krize na bělorusko-polské hranici, kdy se od roku 2021 migranti snažili dostat do Evropské unie a Polsko proti nim tvrdě zasáhlo.
Polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro přirovnal film Hranice k nacistické propagandě: „Ve třetí říši Němci produkovali propagandistické filmy zobrazující Poláky jako bandity a vrahy. Dnes na to mají Agnieszku Holland,“ prohlásil.

Stanovisko ARAS je jednoznačné – vyjadřujeme bezpodmínečnou podporu Agnieszce Holland a její svobodné tvorbě. „Tyto nesmyslné a záměrně kontext překrucující verbální útoky nemůžeme nechat bez povšimnutí,“ říká předsedkyně ARAS Marta Nováková. „Mnohé tragické události 20. a 21. století začaly právě takovou vyhrocenou rétorikou vůči uměle vytvořené skupině nepřátel. Pokud se včas nevymezíme, nemůžeme se divit věcem příštím. “

„Poslání umělce je mimo jiné upozorňovat na palčivá témata ve společnosti. Svým dílem má přispívat k debatě, ne za něj být urážen a pranýřován,“dodává Nováková.

Agnieszka Holland už podle magazínu Variety zvažuje proti napadení právní kroky. Požaduje veřejnou omluvu a platbu Asociaci dětí holocaustu v Polsku s tím, že Ziobroho slova „porušila její osobní práva“.

Podporu režisérce už vyjádřila také Evropská filmová akademie v čele s jejím předsedou Mikem Downeym.

 

Foto: Films Boutique

Publikováno: 14. 9. 2023

ARAS

Přihlaste se k odběru novinek

Odesláním udělujete souhlas k zasílání newsletteru ze světa ARAS (elektronické OS) a souhlasíte se Zásadami. Souhlas můžete kdykoliv odvolat a máte právo na podání námitek proti provádění přímého marketingu.

zavřít