ARAS

Cena ARAS za rok 2019 Bohdanu Karáskovi za film Karel, já a ty

Cena Asociace režisérů, scénáristů a dramaturgů za pozoruhodný debut udělena Bohdanu Karáskovi za film Karel, já a ty

Ve středu 18. prosince večer byla v pražském prostoru WeWork na závěr odborného večera ARAS na téma Kam směřuje autor v digitální době udělena výroční Cena ARAS. Ta je již druhým rokem udělována za výrazný debut. Letošním oceněným je filmař a scénárista Bohdan Karásek se svým filmem Karel, já a ty. Jeho film zaujal již v létě na festivalu v Karlových varech, kde byl ale uveden mimo soutěž a následně vstoupil do české kinodistribuce. Subtilní komedie v hlavní roli s Jenovéfou Bokovou reflektuje nejistotu vztahů a výzev současných třicátníků.

Jedinou porotkyní, která vybírala ze šesti nominovaných titulů, byla teoretička a současná předsedkyně Státního fondu kinematografie Helena Bendová, která ve svém zdůvodnění ocenila i kontinuitu Karáskovy krátkometrážní tvorby, rozvíjení vlastního autorského rukopisu i houževnatost, s jakou byl tento film realizovnán, navzdory nízkému rozpočtu. „Scénář je sofistikovaný a propracovaný, ale výsledný film působí lehce a otevřeně – a tomu filmu se tyto dvě vrstvy daří propojovat. Postavy jsou na jedné straně velmi intelektuální, ale na druhé straně jsou v přítomnosti a autentické,“ dodala.

Absolvent scénáristiky na FAMU a dlouholetý tvůrce vlastních kratších tvarů cenu glosoval vtipnou vzpomínkou: „První signál tohoto typu přišel když mi bylo 6 let, což jsem jel do Prahy přebírat cenu za dětskou malbu, kterou předával zpěvák Jiří Helekal, který byl tehdy už trochu šedivý. S hrůzou jsem si uvědomil, že byl tehdy možná mladší, než já nyní, kdy dostávám svoji druhou cenu. A mezitím uběhlo nějakých 35 let…“

Večer ARAS, který udělování předcházel, reflektoval aktuálně probíhající proces zapracování nové evropské autorskoprávní směrnice do české legislativy, která může zlepšit postavení autorů, které je v českém prostředí – oproti jiným filmovým profesím – dlouhodobě neuspokojivé.

Záznam Večera ARAS je ZDE.

Níže najdete fotografie z Večera ARAS a předání Ceny ARAS (c) Lucie Levá

 

Publikováno: 17. 1. 2020

ARAS

Přihlaste se k odběru novinek

Odesláním udělujete souhlas k zasílání newsletteru ze světa ARAS (elektronické OS) a souhlasíte se Zásadami. Souhlas můžete kdykoliv odvolat a máte právo na podání námitek proti provádění přímého marketingu.

zavřít