ARAS

Přednášky a workshopy ARAS – autorské smlouvy, projektová prezentace a produkce

ARAS ve spolupráci s filmovými školami FAMU, FAMO a UTB pořádá od loňského podzimu zdarma odborné přednášky a workshopy nejen pro své členy.

2024

CHYSTÁME

6. 5. od 10:00 FAMO Písek
Katarína Tomková – „Dárková služba: Jak správně prezentovat svůj projekt“
Co je filmový balíček a kdo by ho měl připravit, komu je určen, v jaké fázi filmu pracujeme s jakými typy prezentace filmového projektu a čemu je potřeba se v těchto (písemných či mluvených) prezentacích vyvarovat? Přednáška Kataríny Tomkové připraví kreativní tým filmu na prezentaci svého projektu na mezinárodní půdě.

10.5. od 10:00 HWLab Praha
Martin Barták a Ondřej Svoboda: Způsobí AI nástroje soumrak audiovize coby kolektivního řemesla, revoluci v tvorbě, nebo nás „jen“ připraví o práci?
(HWLab v Kongresovém centru Praha, 5. května 1640/65, Praha 4, vchod 11).
ARAS ve spolupráci s FAMU vás zvou na přednášku audiovizuálního producenta Martina Bartáka a AI video-makera a AI lektora Ondřeje Svobody, kteří vám společně přiblíží dovednosti velkých jazykových modelů a generativních AI nástrojů využitelných v audiovizuální tvorbě. Kreativní schopnosti a rapidně rostoucí rychlost výpočetního výkonu by nás každým dnem měli utvrzovat v tom, že hranice mezi tím, kdo je a bude tvůrce a co je a bude nástrojem, se již nenápadně prolíná a někdy se role dokonce již prohodily. Budoucnost audiovizuální tvorby je plná neomezených možností, kde ani lidská fantazie neurčuje hranice, ale pouze udává směr. Otázkou však zůstává, co to udělá s naší profesní kariérou, s našimi zakázkami, motivací a s kolektivním způsobem tvorby, na který jsme zvyklí?

PROBĚHLO

Na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně proběhl  9. 4.  workshop „Jak se z autora stane producent?Režisér a scenárista Tomasz Wiński a producentka Tereza Wiński – manželský pár a spoluzakladatelé produkční společnosti One Way Ticket – zájemcům vyprávěli o tom, jakým překážkám musí čelit čerstvý absolvent filmové školy ve střetu s filmovým průmyslem, jak si uchovat tvůrčí svobodu a integritu, ale i o tom, jak skloubit profesní a soukromý život. Před workshopem byl promítnut krátký snímek Jiří pes uprchlík i celovečerní film Hranice lásky, poté následovala a masterclass a debata.

Workshop #2 Co dělá herecký agent a co castingový režisér? proběhl na FAMU 11. 3.  Jeho obsahem bylo představení platformy ACTORSMAP.  Co všechno obnáší práce castingového režiséra a hereckého agenta? Co všechno je součástí jejich profesí a jaký přínos májí pro režiséry a obsazování filmu? Na to odpovídalo herečtí agenti a castingové režisérky (Barbora Fabiánová a Kateřina Oujezdská z OF AGENCY, Míša Povolná z More than stars, Petra Svarinská z Reset Actors a Ladislav Krapek z LaK produkce).

29. 2.  se konala první letošní přednáška z našeho cyklu se věnovala tématu „Specifika uzavírání smluv s ČT„. Vedli ji zástupci agentury Dilia Helena Pavlíková a Jan Barták. Přednáška se  zaměřovala na procesy v ČT, které předchází uzavření smlouvy, a které vyjednávání o smlouvě doprovází. Zájemce provedla obvyklými náležitostmi vzorových smluv, s upozorněním na jejich potenciální problematické body.

2023

30. 11. proběhl na Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku  workshop Jak se z autora stane producent? Vedla ho autorská a manželská dvojice: režisér a scenárista Tomasz Wiński a producentka Tereza Wiński. Spoluzakladatelé produkční společnosti One Way Ticket Films během přednášky odvyprávěli příběh náročného vzniku dvou autorských filmů: kraťasu Jiří Pes Uprchlík a celovečerního debutu Hranice Lásky.

27. 9. 2023 proběhla na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně přednáška Kataríny Tomkové s názvem Dárková služba: Jak správně  prezentovat svůj film?

V loňském a letošním roce proběhly už celkem čtyři přednáškové akce.

V listopadu loňského roku jsme s právníkem Ivanem Davidem probrali autorské smlouvy od A po Z a v únoru letošního roku nás Jan Barták (ředitel agentury Dilia) seznámil s novinkami v autorské zákoně po jeho novele. V dubnu jsme si s Katarínou Tomkovou procvičili, jak správně prezentovat svůj projekt. A v květnu nám Václav Kadrnka (režisér, scenárista a producent) poradil, jak produkovat svůj film.

Publikováno: 6. 3. 2024

ARAS

Přihlaste se k odběru novinek

Odesláním udělujete souhlas k zasílání newsletteru ze světa ARAS (elektronické OS) a souhlasíte se Zásadami. Souhlas můžete kdykoliv odvolat a máte právo na podání námitek proti provádění přímého marketingu.

zavřít